A Hajnóczy Kollégium újságja

Első Hajnóczyfeszt – Új utak a tehetséggondozásban

Szluka Bernadett

A Pécsi Hajnóczy József Kollégiumban március 22-én először rendezték meg a Hajnóczyfeszt elnevezésű programot. Az esemény a hagyományos Ki mit tud? vetélkedők elemeit is felhasználó, de azon túlmutató fesztivál jellegű rendezvény. Lehetőséget biztosít olyan tehetségterületek megmutatására, melyek a mindennapokban rejtve maradnak, és az iskolai keretek között sincs alkalom kibontakoztatni őket.

A fesztiválokra jellemzően egyszerre több helyszínen párhuzamosan, változatos formában és műfajban zajlottak a bemutatkozó programok. Ezekből minden érdeklődő talált kedvére valót, és minden bátor vállalkozó lehetőséget és keretet kapott, hogy megmutassa, mit tud ő, amit a társai nem.

Csodás hajfonatok készítése, saját költemények előadása, kiemelkedő dekázási képességek, komoly erőnlétet igénylő fekvenyomás, többszereplős zenés rövidfilm készítése, zongorajáték, képzőművészeti alkotások – csupa olyan képességet, tehetséget igénylő produkció, amelyek bemutatására önmagukban is kevés lehetősége nyílik a diákoknak, egy csokorba szedve pedig különösen ritkán láthatók egy rendezvény programjában.

A Hajnóczyfeszt idejére a kollégium falai megteltek a kollégisták alkotásaival: festmények, rajzok díszítették, a vitrines szekrénybe gobelinek kerültek, a faliújságra pedig az olasz nyelv iránt érdeklődő diákok nyelvi ismereteit bemutató plakát.

Az élő műsort a nevelőtanárok közös éneke nyitotta, majd többféle tehetségterület képviselői mutatkoztak be: volt duett-éneklés, saját vers mondása, melyet saját illusztráció kísért, foci ügyességi bemutató, cselgáncs bemutató. Az élő-show a színjátszósok előadásával zárult, melynek különlegessége, hogy a darabot az egyik szereplő írta.

A kollégium konditermében pingpong és fekvenyomás bemutatót tartottak a fiatalok érdeklődő társaiknak.

A délutánt egy előadással összekötött beszélgetés zárta, amelyet egy érvelésben tehetséges diák vezetett, aki egyben a kollégium diákönkormányzatának elnöke.

Erre az alkalomra jelent meg a kollégium újságának különszáma, a Kredenc-Art, ami összegyűjtötte az írásban és rajzban kiemelkedő diákok műveit.

Az egyszerre, több helyszínen párhuzamosan, változatos formában és műfajban zajló bemutatkozásokból minden érdeklődő talált kedvére valót, és minden bátor vállalkozó lehetőséget és keretet kapott, hogy megmutassa, mit tud ő, amit a társai nem.

A rendezvény sikerének, a sokszínűségének és a pozitív visszajelzéseknek köszönhetően a szervezők célja az, hogy hagyományt teremtsenek és akár több napos bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak a diákoknak.

© 2024 KREDENC

Theme by Anders NorenUp ↑